שמונה דוקטורנטים מצטיינים קיבלו את מלגות אדמס היוקרתיות של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בסכום כולל של כמיליון דולר

שמונה דוקטורנטים מצטיינים במדעי הטבע ובמדעי המחשב מאוניברסיטאות המחקר בישראל, מחציתן נשים, קיבלו השנה את המלגה היוקרתית בארץ - מלגת אדמס מטעם האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.
12/07/2016

כל אחד מהדוקטורנטים קיבל מלגה של יותר ממאה אלף דולר לארבע שנות לימודי הדוקטורט (30,000 דולר לשנה) נוסף על פטור משכר לימוד. המלגות הוענקו ביום ב', 11 ביולי 2016, בטקס בבית האקדמיה בירושלים במסגרת סמינר אדמס השנתי. הסמינר אירח השנה את מר מרסל אדמס, מייסד תכנית המלגות כשלצידו בני משפחתו - עו"ד לינדה אדמס מירושלים ומר סילבן אדמס ממונטריאול.

נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, פרופ' נילי כהן, מסרה כי "תהליך הסינון הקפדני של האוניברסיטאות ושל הוועדה המקצועית של האקדמיה לתכנית המלגות מבטיח כי זוכי המלגות, זו השנה ה-12 ברציפות, מייצגים את חוד החנית של חוקרי העתיד של מדינת ישראל בתחומי מדעי הטבע, מתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי החיים וההנדסה".

פרופ' נילי כהן הדגישה, כי בוגרי תכנית המלגות יוצאים להתמחות של בתר (פוסט) דוקטורט באוניברסיטאות היוקרתיות בעולם. לדבריה, "אנו גאים ושבעי רצון, שמתוך 81 בוגרי תכנית המלגות עד היום - נקלטו 26 במשרות בכירות בסגל האקדמי באוניברסיטאות, 10 בחברות היי-טק, 2 במחקר בבית חולים בילינסון ו-3 בהכשרה בתר-דוקטורלית בארץ. השקעת קרן אדמס במדענים צעירים ומוכשרים אלו מניבה פירות ומבטיחה את עתיד המדע בישראל".

מר מרסל אדמס ממונטריאול ייסד את קרן המלגות על שמו באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשנת 2005, ועד כה זכו לקבל את המלגה היוקרתית 103 חוקרים ישראלים צעירים ומבטיחים. מר אדמס הוא ציוני נלהב החוגג השנה יום הולדת 96. אדמס נולד ברומניה בשנת 1920. במלחמת העולם השנייה שהה במחנה עבודה שהקימו הנאצים, אך ברח ממנו ועלה לישראל, ואף לחם במלחמת העצמאות. בשנת 1951 עקר לקנדה. ב-1958 יסד את חברת הנדל"ן שלו, והיא גדלה והתרחבה במשך השנים. למרות גילו הוא עדיין פעיל ומגיע למשרדי החברה בכל יום ב-8 בבוקר.

אלה מקבלי המלגות השנה:

אנג'ליקה אלקן (ניאזוב) - מכון ויצמן למדע, כימיה אורגנית. היא נולדה למשפחה יהודית בטשקנט אוזבקיסטן. בגיל 5 ברחה עם משפחתה לארץ. למדה בתיכון בויאר וב 2004 קיבלה פרס להצטיינות של משרד החינוך. לאחר שירות בחיל הים, למדה תואר ראשון בבר-אילן בדגש על כימיה רפואית, סיימה בהצטיינות וקיבלה פרס הרקטור והדיקן להצטיינות. בהמשך למדה תואר שני אצל פרופ' איתמר וילנר באוני' העברית. היום היא דוקטורנטית במכון ויצמן במעבדתו של פרופ' בוריס רובינסקי בתחום כימיה ירוקה בייצור חומרים ננו ידידותיים לסביבה.

חזי גריסרו - טכניון, הנדסה תעשייתית וסביבתית. בן 29 ומתגורר בפנימיית הטכניון עם כלתו הטריה. בגיל 18 הצטרף לתכנית העתודה, סיים בשנת 2008 תואר ראשון בהצטיינות יתרה והתחיל שירות צבאי. חזי שירת בחיל ההנדסה והיה מעורב בפרויקטים למחקר על הגנת מבנים נגד פיצוצים. בשנת 2009 סיים קורס קצינים והתחיל תואר שני בהנדסת מבנים בטכניון. השתחרר ב-2014 והתחיל תואר שלישי.

יעל קורם - מכון ויצמן, ביולוגיה מולקולארית של התא. יעל גרה בבית לחם הגלילי. למדה תואר ראשון בפיסיקה באוניברסיטה העברית, השתתפה בתוכנית "אמירים" בהמשך התמקדה במודלים מתמטיים למערכות ביולוגיות, סיימה תואר שני וממשיכה לתואר שלישי בהנחיית פרופ' אורי אלון במכון ויצמן במסלול ביואינפורמטיקה. מעוניינת לקדם ולפתח תרפיות חדשות.

גלי נוטי - האוניברסיטה העברית, מדעי המחשב. גלי גרה בישוב "יובלים", לפני כשנה התחילה דוקטורט בהנחייתו של פרופ' נועם ניסן. היא מתמקדת בתחום תיאוריית המשחקים ואלגוריתמית התנהגותית וכתלמידת מחקר במדעי המחשב ובמרכז לרציונאליות. כסטודנטית במדעי המחשב ומדעי המוח התרכזה במערכות קבלת החלטות בהשראת עבודתם הקלאסי של טברסקי וכהנמן. בתואר שני היא הצטרפה לתכנית מצטיינים לבוגרים במרכז לרציונאליות.

אביה רביב משה - אוניברסיטת תל-אביב, פיסיקה ואסטרונומיה. תלמידת מחקר של פיסיקה תיאורטית של חלקיקים במחלקה לפיסיקה של אנרגיות גבוהות באוניברסיטת תל-אביב. אביה נולדה בלוד וגדלה בראש העין לאם חד-הורית. כדי ללמוד בתיכון אלף למדעי טבע בלוד לימדה שיעורים פרטיים ועבדה במלצרות.סיימה בהצטיינות במתמטיקה, פיסיקה וכימיה. התנדבה לשירות לאומי כמורה לילדים בסיכון והכינה תלמידים לבגרות. בהמשך סיימה תואר ראשון ושני בהצטיינות בפיסיקה של חלקיקים וממשיכה לימודי דוקטורט בתחום. נשואה ואם לתינוק.

עשהאל רויכמן - אוניברסיטת בר-אילן, הנדסת תעשיה וניהול. בן 29, תושב הר ברכה בשומרון, נשוי עם 3 בנות. נולד וגדל בירושלים, בכוכב-השחר ובהמשך בבוסטון עת נלווה לאביו לבתר-דוקטורט במתמטיקה בהרווארד ו-MIT. עשאהל למד בישיבת ההסדר בהר ברכה ושירת בגולני. בתיכון התמחה במדע ולמד קורסים בביולוגיה וחקלאות כולל שמירת דבורים. בלימודי האקדמיה התמקד במדעי החיים ומתכנן לסיים דוקטורט בתחום זקנה, מטבוליזם ומחלות זקנה, לעשות בתר-דוקטורט בחו"ל בתחום חקר הסרטן, תחום בו הוא נוגע במחקרו הנוכחי.

אלכסנדר שלייפמן - טכניון, הנדסה תעשייה וניהול. יליד אוקרינה ועלה כילד עם משפחתו. מגיל צעיר נמשך למתמטיקה, השתתף בתחרויות לאומיות ובינלאומיות ואף זכה במדליית ארד. סיים תואר ראשון במתמטיקה ותואר שני בהצטיינות בתחום של בינה מלאכותית. ממשיך לדוקטורט בתחום בהנחיית פרופ' כרמל דומשלק. בכוונתו לפתח אלגוריתמים בבינה מלאכותית.

אמתי יובל - האוניברסיטה העברית, מתמטיקה. בסיום כיתה ח' החל בלימודי מתמטיקה לתואר ראשון. עשר שנים לאחר סיום תואר ראשון ולאחר שצבר ניסיון חיים, הרגיש בשל לתואר שני. בשנים הללו הוא ניגן והלחין מוסיקה, רקד והופיע בקרקס. בגיל 30 כאב לתינוקת חש מוכן לעולם המחקר במתמטיקה. מטרתו בחיים לחפש יופי ולחלוק אותו עם כמה שיותר אנשים.