להציל את מדעי הרוח: כינוס מיוחד ביזמת האקדמיה הצעירה הישראלית

להציל את מדעי הרוח: כינוס מיוחד ביזמת האקדמיה הצעירה הישראלית

הכינוס מציג מפעלים ויזמות לחיזוק הקשר בין המוסדות להשכלה גבוהה לבתי הספר בתחום מדעי הרוח; האקדמיה הצעירה מקיימת את הכינוס המיוחד על רקע מינוי ועדה לאומית לעתיד מדעי הרוח שבכלל משימותיה חיזוק הקשר בין המוסדות להשכלה גבוהה לבתי הספר בתחום זה.
23/03/2017
האקדמיה הצעירה הישראלית תקיים ביום ראשון הקרוב (כ"ח באדר תשע"ז, 26 במרס 2017) כינוס מיוחד בכותרת "מדעי הרוח, האוניברסיטה ובתי הספר" (לתכנית המלאה) בבית האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בירושלים. בכינוס, שיתקיים בשיתוף המזכירות הפדגוגית של משרד החינוך ובנוכחות נציגי המל"ג, ישתתפו גורמים מובילי-מדיניות ועשייה מן האקדמיה וממערכת החינוך ויוצגו בו יזמות קיימות לחיזוק הקשר בין המוסדות להשכלה גבוהה לבתי הספר התיכוניים במדעי הרוח, לצד הצעות בשלות ליזמות חדשות.

הכינוס מתקיים על רקע מינוי ועדה לאומית לעתיד מדעי הרוח מטעם מל"ג, שמטרתה לחזק את מדעי הרוח, ובכלל זה מתן דגש לקשרים בין בתי הספר למוסדות להשכלה גבוהה בתחום זה. האקדמיה הצעירה יזמה את הכינוס במטרה לרכז ולהציג פעילויות שכבר פועלות בהצלחה בשטח עם תלמידים, וכן לדון ביזמות חדשות.

בקול קורא שהפיצה האקדמיה הצעירה לקראת הכינוס נכתב: "כבר היום קיימות יזמות לקידום הקשר שבין מדעי הרוח באקדמיה לבין מערכת החינוך. כעת מתבקש לקדם יזמות אלה באמצעות תמיכה תקציבית ובאמצעות עידוד של רעיונות יצירתיים והקמת מסגרות חדשות לשיתוף פעולה".

לקול הקורא הייתה היענות רבה שכללה עשרות פניות, וממנה נבחרו 17 מיזמים להצגה במושבי הכינוס וכן כעשרה פוסטרים להצגה במסגרתו.

בששת המושבים של הכינוס יידונו בין השאר הנושאים האלה: תכנית עמיתים למורים חוקרים במדעי הרוח; פרויקט מרצה בכיתה – תכנית לשילוב חוקרים מהאקדמיה בהוראה בבתי ספר; רעיונות מרכזיים בתרבות המערב – הצעה לתכנית לימודים; הוראת העבר בכלי העתיד – יזמה ייחודית להוראת היסטוריה; אידיאה - תכנית מחקר ללימודים הומניסטיים; לימודי המזרח התיכון – תכנית לימודים לבתי ספר תיכוניים; הצעה להקמת מרכז אקדמי להוראת המקרא ועוד.
האירוע ייפתח בדברי ברכה שיישאו נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים פרופ' נילי כהן, סגנית יו"ר המזכירות הפדגוגית רחלה שיפר ופרופ' יונתן בן-דב מהאקדמיה הצעירה. פרופ' יוסי שיין מאוניברסיטת תל אביב, חבר ות"ת ויו"ר הוועדה הלאומית לעתיד מדעי הרוח, יציג מחשבות ראשונות משולחן העבודה של הוועדה. יתקיים שיח מפמ"רים במדעי הרוח על אתגרי המקצוע ועל כיוונים יצירתיים חדשים. אחת היזמות החדשות שיוצגו תהיה הצעה ליצור סטטוס חדש של תעודת בגרות הכוללת מתמטיקה ואנגלית ברמה גבוהה יחד עם מקצוע מוגבר אחד במדעים ומקצוע מוגבר אחד במדעי הרוח. לפי ההצעה, תעודה כזאת תזכה את בעליה בבונוס מוגדל מאת האוניברסיטאות, ובתי הספר שילמדו על פי התכנית המעניקה אותה יתוגמלו (על ידי משרד החינוך או מל"ג) בהקצאת שעות הוראה נוספות. שיטה זו תגדיל את מספר התלמידים המצטיינים במדעים ובמדעי הרוח גם יחד.

לדברי חברי האקדמיה הצעירה: "במצב העניינים כיום ברוב בתי הספר ברחבי הארץ נסגרו המגמות ההומניות מחוסר משתתפים. תלמיד המעוניין ללמוד ספרות או פילוסופיה כמקצוע מוגבר אינו יכול לעשות זאת.

האקדמיה הצעירה שמה לה למטרה לחדש את המגמות הללו, וכן לרענן את לימודי מדעי הרוח בבתי הספר - גם אלה שהם בגדר חובה ואינם חלק ממגמה מוגברת. ישנם יזמים רבים פעילים בתחום באופן ספורדי, והנה בכינוס זה נוצרת ההזדמנות לרכז את כולם יחד ולהפגיש אותם עם מקבלי ההחלטות בשטח בתחום החינוך: מפקחים, מנהלים, וראשי מחלקות חינוך ברשויות מקומיות".