האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים The Israel Academy of Sciences and Humanities - עוד על מרכז הקשר
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

עוד על מרכז הקשר

עוד על מרכז הקשר
לוגו מרכז הקשר
בכל שנה, בחופשת החורף בחו"ל, מגיעים חוקרים מחפשי עבודה כדי להתראיין למשרות בישראל. מרכז הקשר מנצל הזדמנות זו לקיים בבית האקדמיה בירושלים מפגשים של המדענים המבקשים לחזור לארץ עם נציגי המוסדות וגורמים אחרים המטפלים בהשבת אקדמאים
מרכז הקשר שולח לחוקרים הרשומים במאגר, המסומנים לפי הדיסציפלינות המדעיות שלהם, מידע על משרות אקדמיות פתוחות הנוגעות להם באוניברסיטאות, במכללות האקדמיות, במכוני המחקר ומעבדות המחקר ובגופים ממשלתיים, עם פרטי התקשרות. בנוסף נשלח אליהם מידע כללי ושימושי. לחוקרים החוזרים לישראל שאין להם משרה מובטחת עוזר מרכז הקשר באופן אישי ליצור קשרים במוסדות שבהם הם מעוניינים לעבוד. במקרים רבים חברי האקדמיה, שהם בכירי החוקרים בישראל, מסייעים למרכז הקשר ביצירת קשרים אלו. לא אחת מסייע מרכז הקשר במציאת מקורות להבאתם ארצה של חוקרים מן המאגר לצורך השתתפות פעילה בכינוסים מדעיים בישראל, וכך ניתנת להם ההזדמנות להיחשף מקצועית, ליצור קשרים ולהתראיין לצורך השגת משרות.
 
היתרון היחסי של מרכז הקשר הוא התמקדות בהחזרת מדענים למשרות אקדמיות. יש מדענים שמבקשים להישאר במאגר גם אחרי שחזרו ארצה – יש שחזרו ללא משרה, יש שחזרו למשרה חלקית או זמנית או לפוסט-דוקטורט שני או שלישי, ויש אפילו שחזרו למשרה במסלול תקן אך עוד אין להם קביעות ומרכז הקשר מהווה רשת ביטחון עבורם. יש חוקרים שחזרו והם מקימים מעבדה חדשה ומבקשים סיוע של מרכז הקשר באיוש המעבדה בצוות איכותי של דוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים. מרכז הקשר עובד עם חוקרים בארץ ובחו"ל, מהם שעשו פוסט-דוקטורט בישראל ושאינם יהודים, ועם גופים שונים (מכללות, מכוני מחקר, משרדי ממשלה וגופים אחרים, לדוגמה הקרן הלאומית למדע, האגודה הישראלית לאקולוגיה, הוועדה לאנרגיה אטומית ומכון וולקני).
יתרונותיו של שיוך מרכז הקשר לאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים הם אלה:

האקדמיה היא גוף ניטראלי על-אוניברסיטאי ובעל ראייה לאומית רחבה
האקדמיה פועלת למען החוקרים, ללא העדפה מוסדית
המוסדות סומכים על האקדמיה בגיוס חוקרים
באקדמיה ניתן להתייעץ עם מיטב החוקרים בישראל
האקדמיה שומרת על סודיות הנרשמים למאגר
 
בכל שנה, בחופשת החורף בחו"ל, מגיעים חוקרים מחפשי עבודה כדי להתראיין למשרות בישראל. מרכז הקשר מנצל הזדמנות זו לקיים בבית האקדמיה בירושלים מפגשים של המדענים המבקשים לחזור לארץ עם נציגי המוסדות וגורמים אחרים המטפלים בהשבת אקדמאים, שאִתם מרכז הקשר משתף פעולה. נציגים של ות"ת, של המרכז לקליטה במדע, של התכנית הלאומית להשבת אקדמאים, של איסרד ושל קרנות אחרות מסבירים את הפעילות שלהם בהרצאות המשודרות בשידור חי לישראלים בכל העולם. לאחר מכן ההרצאות נגישות לחוקרים במאגר עם המצגות, המכילות מידע שימושי רב.

כינוסים שנתיים אלו משמשים להבאת העניינים שמטרידים את החוקרים לפני מקבלי ההחלטות. לקראת המפגשים מרכז הקשר אוסף שאלות מהחוקרים במאגר ומעביר אותן בצורה אנונימית להתייחסות הארגונים והמוסדות. בשנת 2010 הציג פרופ' מנואל טרכטנברג את התכנית הרב-שנתית של ות"ת וד"ר ליאת מעוז הציגה את תכנית מרכזי I-CORE למצוינות. השאלות מחו"ל הוקראו וקיבלו מענה וגם אלו של הקהל. באותו מפגש ביקשו המשתתפים ממרכז הקשר לקיים מפגש דומה עם נציגי האוניברסיטאות, כדי להציג להם את שאלותיהם בעניין שהטריד אותם והוא שקיפותו של הליך הקבלה לעבודה. ואכן, בדצמבר 2011 השתתפו כל הרקטורים של האוניברסיטאות ונציגת ור"ה (ועד ראשי המכללות) בפאנל בראשות נשיאת האקדמיה פרופ' רות ארנון כדי לענות על שאלותיהם של אלו שלא יכלו להגיע וגם על שאלות מהקהל.
 
בדצמבר 2012 התקיים פאנל של חוקרים חוזרים שנקלטו במוסדות. הם חלקו מניסיונם עם המשתתפים ונתנו עצות מעשיות להשתלבות בחזרה בקהילה המדעית בישראל. בדצמבר 2013, בעקבות הבעיות שהתעוררו במדעי הרוח והחברה במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, התקיים פאנל של דקני רוח, חברה ומשפטים, והם ענו על שאלות המעסיקות חוקרים בתחומים אלה. בנוסף, ד"ר עמי בן יהודה סיפר על ניסיונו האישי בקליטה מחדש כמנהל המחלקה למחקר רפואי במשרד הבריאות, שם הוא מצא את "המנוחה והנחלה" האישיות שלו.
 
במפגש האחרון, שהתקיים ב-28 בדצמבר 2014, היו מספר הרצאות מטעם גורמים המסייעים בקליטה במוסדות. גב' נועה בינשטיין מהוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה נתנה סקירה כללית על קליטה במוסדות להשכלה גבוהה וסיפרה על מלגות אלון לקליטה מחדש של סגל מחו"ל ועל מלגות מעוף לקליטת סגל צעיר מצטיין מבני המיעוטים. ד"ר נורית אייל, מנהלת התכנית הלאומית להשבת אקדמאים, הסבירה איך הצוות שלה מסייע לחוקרים החוזרים למשרות באקדמיה להתמודד עם הביורוקרטיה הישראלית. מר עמרי אינגבר, מנהל המרכז לקליטה במדע של המשרד לקליטת עלייה, דיבר על השירותים שנותן המרכז שלו למדענים חוזרים. גב' סמדר הירש, מנהלת תכנית מרי קירי, ERC ותחומי מדעי הרוח והחברה ומדע בחברה של איסרד – המנהלת הישראלית לתכנית הורייזן 2020 של האיחוד האירופי – סיפרה לנוכחים על הטבות התכנית. גב' מוניקה לב-כהן, המנכ"לית החדשה של ביואברוד, דיווחה על פעילות ביואברוד והפצירה בנוכחים ובצופים: "החזירו כישורים ושמרו על קשר!". גב' רחל אביטן, מנהלת תכנית המלגות של קרן עזריאלי, הציגה את המלגות החדשות לקליטת סגל מחדש באוניברסיטאות.
 
זו השנה השלישית בה התקיים יריד תעסוקה ייחודי בכינוס השנתי. למעלה ממאה חוקרים ישראלים העובדים בחו"ל ומעוניינים במשרות בארץ מגיעים ליריד ונפגשים אישית עם עשרות נציגים של האוניברסיטאות ושל המכללות האקדמיות בישראל, של מכוני מחקר וקרנות, של גופים לאומיים, של משרדי ממשלה ושל הגופים המוסדיים המטפלים. ירידי התעסוקה עוזרים ב"שבירת הקרח" וביצירת קשרים ומקדמים הלכה למעשה את קליטתם מחדש של חוקרים ישראלים במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל.
 
הכינוס השנה יתקיים ב- 24 בדצמבר 2015. הפעם יוקדש הכינוס לקליטת חוקרים במו"פ במבחר מסגרות: באוניברסיטאות, במכללות אקדמיות, במכוני מחקר שונים, במסגרות לאומיות וממשלתיות בתעשייה ובסקטור הפרטי. הכינוס ייפתח על ידי נשיאת האקדמיה פרופ' נילי כהן ולאחר מכן פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר ות"ת החדשה תציג את תוכניותיה לחומש הקרוב. המרצה האורח יהיה פרופ' אמנון שעשוע, חוקר וממציא MOBILEYE. לאחר מכן יתקיים רב-שיח בהנחיית מנכ"ל האקדמיה ד"ר מאיר צדוק ובהשתתפות נשיא אוניברסיטה, נשיא מכללה, מנכ"ל מרכז הפיתוח של חברה בינלאומית גדולה ומנהל תכנית ממשק ליישום מדע בממשל. השנה ביריד התעסוקה ישתתפו מספר חברות תעשייה בולטות ונקיים רב-שיח לא פורמאלי עם חוקרים שנקלטו בהצלחה במסגרות מחקר שונות.
 
קישורים רלוונטיים: