הרצאת אורח: פרופ´ רוני אלנבלום
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

אירועים

הרצאת אורח: פרופ´ רוני אלנבלום

מהאוניברסיטה העברית בירושלים
הרצה על שינויי אקלים וקריסת תרבויות במאה הי"א באגן המזרחי של הים התיכון ביום שלישי, ח´ בטבת תשע"ב (3.1.2012) בבית האקדמיה
מועד האירוע: 03/01/2012
מקום האירוע: כיכר אלברט איינשטיין
רחוב ז´בוטינסקי 43, ירושלים
הרשמה לאירוע: יום שלישי, ח בטבת תשעב
יושב ראש

פרופ´ ב"ז קדר

סגן נשיאת האקדמיה

 

בפעם הראשונה הציג פרופ´ אלנבלום בערב העיון באקדמיה אירוע קצר ודרמטי של שינוי אקלימי שהתרחש במהלך המאות העשירית והאחת עשרה לספירה. בהרצאתו הוא תאר ממצאים והסברים שראו אור בספר פרי עטו, אשר התפרסם השנה בהוצאת קיימברידג´. מכיוון שמדובר באחת התקופות היותר אורייניות בתולדות האזור (אנשים דיברו וכתבו בערבית, סורית, ארמנית, עברית, ערבית יהודית ופרסית) שהותירה אחריה כמות ניכרת של תיאורים היסטוריים - ניתן לשחזר את ההשפעות הציביליזציוניות של שינוי אקלימי ואת השפעתו על תרבויות באמצעות ´אפקט הדומינו´ שהוא יוצר: תופעות של מחסור, עליית מחירי מזון, רדיפות בין דתיות, הגירות בקנה מידה רחב והתמרדויות כנגד השלטון המרכזי.

 

אומר פרופ´ אלנבלום: "במילים אחרות, ההיסטוריה מספקת מכשיר לתרגום המושג הכללי של ´התחממות עולמית´ להבנת ההשפעות התרבותיות של האקלים באמצעות ´אפקט הדומינו´ שהוא יוצר, ויש לה לכן רלבנטיות עצומה גם לתופעות עכשוויות".

 

כך למשל ניתן לראות כי ההתחממות העולמית גורמת לתופעות שונות ולעתים הפוכות בתכלית במקומות שונים. במאה האחת עשרה גרמה ההתחממות לשפע יחסי, למזג אויר נוח וליבולים מצוינים באירופה ואילו במזרח התיכון ובמערב אסיה נרשמו אירועים אקלימיים קיצוניים של גלי קור ובצורות ממושכות. העלייה התלולה במחירי המזון שליוותה חלק מבין האירועים האקלימיים הקיצוניים הללו גרמה לרעב, למגיפות, להתפרצויות אלימות ובסופו של דבר גם לקריסה של ערים וממלכות.



 
בהשתתפות: