עשרה דוקטורנטים מצטיינים במדעי הטבע קיבלו השנה את מלגות אדאמס

עשרה דוקטורנטים מצטיינים במדעי הטבע קיבלו השנה את מלגות אדאמס

האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים מברכת את מחזור ט', מלגאי אדאמס החדשים, שזכו במלגות בסכום כולל של כמיליון דולר:
מר אריאל אפק, אוניברסיטת בן-גוריון
מר יואב באומן, האוניברסיטה העברית
גב' לבנת ג'רבי ארנון, אוניברסיטת תל-אביב
מר רונן דר, אוניברסיטת תל-אביב
מר אבישי טל, מכון ויצמן למדע
מר אסף מנור, הטכניון
גב' אנה פרישמן, מכון ויצמן למדע
מר לירן רותם, אוניברסיטת תל-אביב
גב' סיון רפאלי-אברמסון, מכון ויצמן למדע
מר איתן שכטמן, האוניברסיטה העברית
מלגות אדאמס מטעם האקדמיה הלאומית למדעים, נחשבות למלגות היוקרתיות בישראל, מרסל אדאמס הגיע לישראל לחלק את המלגות ולחגוג יום הולדת 93.
21/07/2013
מר אריאל אפק, אוניברסיטת בן-גוריון
מר יואב באומן, האוניברסיטה העברית
גב' לבנת ג'רבי ארנון, אוניברסיטת תל-אביב
מר רונן דר, אוניברסיטת תל-אביב
מר אבישי טל, מכון ויצמן למדע
מר אסף מנור, הטכניון
גב' אנה פרישמן, מכון ויצמן למדע
מר לירן רותם, אוניברסיטת תל-אביב
גב' סיון רפאלי-אברמסון, מכון ויצמן למדע
מר איתן שכטמן, האוניברסיטה העברית
אתר האינטרנט החדש של תכנית מלגות אדאמס:
עשרה תלמידי דוקטורט מצטיינים במדעי הטבע מאוניברסיטאות המחקר בישראל קיבלו השנה את המלגה היוקרתיות בישראל - מלגת אדאמס מטעם האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. כל אחד מהדוקטורנטים יקבל מלגה של יותר ממאה אלף דולר למשך ארבע שנות לימודי הדוקטורט בנוסף לפטור משכר לימוד.
עשרת הדוקטורנטים הגיעו ביום א', 21 ביולי 2013 לטקס חלוקת המלגות במסגרת סמינר אדאמס השנתי שהתקיים בבית האקדמיה למדעים בירושלים.
במסגרת הסמינר התקיימה הרצאת אורח של פרופ' אהרן צ'חנובר, חבר האקדמיה וחתן פרס נובל לכימיה בנושא "המהפכה ברפואה הפרטית - האם אנו הולכים לרפא את כל המחלות ובאיזה מחיר? ".
נשיאת האקדמיה הישראלית למדעים, פרופ' רות ארנון, מסרה כי תהליך הסינון הקפדני של האוניברסיטאות ושל הוועדה המקצועית של קרן המלגות, מבטיחים כי זוכי המלגות הם חוד החנית של חוקרי העתיד של מדינת ישראל בתחומי מדעי הטבע, מתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי החיים והנדסה. בוגרי תכנית המלגות יוצאים להתמחות הפוסט-דוקטורט באוניברסיטאות היוקרתיות בעולם ובהן: סטנפורד, ברקלי, פרינסטון, הארוורד, ייל, קולומביה, קורנל ועוד וחוזרים לאייש משרות בכירות באוניברסיטאות ובחברות היי-טק.
מייסד קרן המלגות, מר מרסל אדאמס ממונטריאול קנדה ייסד את קרן המלגות באקדמיה הלאומית למדעים בשנת 2005 ועד כה זכו לקבל את המלגה היוקרתית באקדמיה (בנוסף לעשרה השנה) עוד 78 חוקרים ישראלים מבטיחים. מר אדאמס הוא ציוני נלהב שהגיע לישראל במיוחד לחלק את המלגות, להיפגש עם מלגאים מהעבר ומדענים ישראלים שחזרו לישראל ולחגוג יום הולדת 93.
אדאמס החל את דרכו כניצול שואה חסר כול מרומניה שלחם במלחמת העצמאות ובהמשך הפך ליזם נדל"ן בקנדה.
בין מקבלי המלגות השנה היתה לבנת ג'רבי ארנון, דוקטורנטית למדעי המחשב וחוקרת סרטן מאוניברסיטת ת"א. לבנת עוסקת בפיתוח ויישום שיטות חישוביות לחקר הסרטן בהנחיית פרופ' איתן רופין. מחקרה עוסק באפיון מערכתי של תהליכים סרטניים, במטרה לאתר את הרגישויות האופייניות לתאי סרטן בהתבסס על הפרופילים הגנטיים שלהם. לבנת ג'רבי, 25 , ילידת ראשון לציון נשואה ומתגוררת בת"א, זכתה בשנה שעברה בפרס ומלגת דן דוד לחוקרים צעירים. תהליכים ביולוגיים, מספרת לבנת, ובהם גם התהליך הסרטני, כוללים עשרות אלפי רכיבים. בעשור האחרון חלו פריצות דרך טכנולוגיות שמספקות לנו כמויות עצומות של אינפורמציה היישר מהקליניקה. השיטות שאנו מפתחים, היא מספרת, מאפיינות את התכונות הייחודיות של הגידול בהתבסס על מידע זה, בניסיון לאתר את נקודות התורפה שלו. הבנה מערכתית של התהליך הסרטני ואפיונו בהתאם לפרופיל הייחודי של המטופל תאפשר דיאגנוזה מדויקת יותר. לבנת מפתחת פלטפורמה חישובית שמטרתה לסייע במציאת אסטרטגיות טיפול יעילות וסלקטיביות יותר בעתיד, ובכך להגדיל את הסיכוי להצלחת הטיפול הרפואי ולמזער את תופעות הלוואי שלו. לבנת עובדת בשיתוף פעולה עם קבוצות מחקר בולטות בסקוטלנד, ברצלונה, פינלנד וקנדה. מגיל צעיר לבנת רצתה לעסוק במחקר. היא מרגישה ברת-מזל לקחת חלק בעשייה המחקרית שתביא, כך היא מאמינה, להתקדמות מהותית בהתמודדות עם מחלת הסרטן בעתיד.
עוד בין מקבלי המלגות השנה הדוקטורנט איתן שכטמן, סטודנט לדוקטורט במרכז לחישוביות עצבית באוניברסיטה העברית בירושלים. עוד במהלך התואר הראשון בפסיכולוגיה, החל איתן להשתלב במחקרים אקדמיים ועד כה פרסם שלושה מאמרים בעיתונים מדעיים נחשבים. עבודת הדוקטורט שלו, תחת הנחייתו של פרופ' חגי ברגמן בבית הספר לרפואה, בוחנת שיטת התמודדות חדשה עם מחלת הסכיזופרניה, שתפוצתה נאמדת בכ-1% באוכלוסיה. כיום, אין טיפול יעיל להתמודדות עם המחלה, הגם שבעשורים האחרונים חלה התקדמות מסוימות בפיתוח תרופות המשפיעות על חלק מהסימפטומים שלה. מחקרו של איתן מתמקד בטיפול המבוסס על גירוי מוחי באמצעות אלקטרודה המושתלת עמוק בתוך מוח המטופל. המחקר עשוי לפתוח דלת לשיטת טיפול חדשה ויעילה בסכיזופרניה וילמד אודות המאפיינים העצביים של המחלה. איתן גר יחד עם בעלו ניר ובתם נגה במושב אורה הסמוך לירושלים. החל משנת 2007, הוא מתנדב במספר ארגונים של הקהילה הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים) ואף שימש עד לאחרונה כיושב הראש של הבית הפתוח לגאווה וסובלנות.
מלגאי נוסף הוא הדוקטורנט אסף מנור שהינו תלמיד של ד"ר כרמל רוטשילד, בעצמו בוגר תכנית המלגות מהמחזור השני ולפיכך מתחיל את הדור השני של מלגאי אדאמס. אסף, 32, תושב חיפה ויליד חדרה נמשך למדעים ולניסויים מגיל צעיר. הוא למד תואר ראשון בהנדסת חשמל ופיסיקה בטכניון, ותואר שני במכון לחקר המדבר במחלקה לאנרגיה סולארית בשדה בוקר, שם חקר את השפעת ריכוז קרינת השמש על תאים פוטו-וולטאים. אסף הוא דוקטורנט במעבדה ל "אקסיטוניקס" (מצבי אנרגיה מעוררים בחומר) בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון בחיפה, ועבודתו מתמקדת באפשרות הגברת יעילות תאים פוטו-וולטאים דרך ניהול תרמודינמי של אור השמש. תאים מהדור הנוכחי מוגבלים ביעילותם מפאת אי-התאמת תכונות בליעת האנרגיה שלהם לספקטרום השמש. תאים אשר פותרים בעיה זו ע"י עקרונות חדשניים למניפולציה של אור השמש יכולים להכפיל את נצילות תאי השמש הקיימים כיום. מעבדת ד"ר כרמל רוטשילד, שהוקמה לאחרונה ורק עתה עברה למשכן הקבע שלה, כבר מונה כחמישה חוקרים המרכזים את מאמצים בחקר רעיונות חדשניים להמרת אנרגיית השמש.
אתר האינטרנט של תכנית מלגות אדאמס (בעברית): http://adams.academy.ac.il/he
לפרטים ניתן להתקשר עם דוברת האקדמיה: אביטל בר 050-6400993