האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים The Israel Academy of Sciences and Humanities - פעילות מרכז הקשר
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

פעילות מרכז הקשר

בכל שנה, בעת חופשת החורף בחו"ל, חוקרים ישראלים מחפשי עבודה מגיעים ארצה כדי להתראיין למשרות בישראל. מרכז הקשר מנצל הזדמנות זו לקיים בבית האקדמיה בירושלים מפגשים של החוקרים הרשומים במאגר עם נציגי המוסדות ועם גורמים המטפלים בהשבת אקדמאים שאיתם מרכז הקשר משתף פעולה.
לפעמים נציגים של ות"ת, של המרכז לקליטה במדע, של התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים, של איסרד ושל קרנות אחרות מדברים על פעילותם של הגופים הללו, וההרצאות משודרות בשידור חי בכל העולם. לאחר מכן ההרצאות נגישות לחוקרים שבמאגר עם המצגות שליוו אותן, המכילות מידע שימושי רב. כינוסים שנתיים אלו משמשים להבאת העניינים שמטרידים את החוקרים לפני מקבלי ההחלטות.
 
השנה, ב-27 בדצמבר 2017, התקיים הכינוס השנתי השמיני של מרכז הקשר. ד"ר יוסי ורדי, ממובילי תחום האינטרנט וחברות ההזנק בישראל, היה המרצה האורח. הוא דיבר על תרומת האקדמיה לתעשייה בישראל. פרופ' מוטי שגב, חבר האקדמיה מהטכניון שחזר לישראל לאחר פרופסורה באוניברסיטת פרינסטון, דיבר על להיות מדען בישראל. פרופ' רועי קישוני, חבר האקדמיה הצעירה הישראלית, דיבר על המעבר מפרופסורה בהרוורד לפרופסורה בטכניון. לאחר מכן התקיים פאנל של חוקרים שחזרו למגוון משרות מחקר בישראל, לא רק באקדמיה. הם נתנו עצות מעשיות וטיפים לחוקרים שיוצאים להשתלמות בתר-דוקטורט בחו"ל וגם לאלו המתכננים את חזרתם ארצה. לפני המפגש התקיים יריד התעסוקה השנתי, שהשתתפו בו 45 מוסדות מחקר באקדמיה ובתעשייה.
 
ירידי התעסוקה הם הזדמנות נדירה לחוקרים מבקשי משרות להיפגש עם נציגי המוסדות והחברות באופן אישי ובמקום אחד במרוכז, להציג את עצמם ולקבל מענה לשאלותיהם האישיות. במהלך השנים הוכיחו ירידי התעסוקה את יעילותם בקשירת קשרים, בשבירת הקרח ובהנעת תהליכים, שפעמים רבות תורמות לקליטה מוצלחת במקומות העבודה.
 
כינוסים קודמים
במפגש בדצמבר 2012 התקיים פאנל של חוקרים חוזרים שנקלטו במוסדות. הם חלקו מניסיונם עם המשתתפים ונתנו עצות מעשיות להשתלבות בחזרה בקהילה המדעית בישראל. בדצמבר 2013, בעקבות הבעיות שהתעוררו במדעי הרוח והחברה במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, התקיים פאנל של דקני הפקולטות למדעי הרוח, החברה והמשפטים, והם ענו על שאלות המעסיקות חוקרים בתחומים אלה.
 
במפגש בדצמבר 2014 היו הרצאות מטעם גורמים המסייעים בקליטה במוסדות. גב' נועה בינשטיין מהוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה נתנה סקירה כללית על קליטה במוסדות להשכלה גבוהה וסיפרה על מלגות אלון לקליטה מחדש של סגל מחו"ל ועל מלגות מעוף לקליטת סגל צעיר מצטיין מקרב בני המיעוטים. ד"ר נורית אייל, מנהלת התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים, הסבירה איך הצוות שלה מסייע לחוקרים החוזרים למשרות באקדמיה להתמודד עם הביורוקרטיה הישראלית. מר עמרי אינגבר, מנהל המרכז לקליטה במדע של משרד העלייה והקליטה, דיבר על השירותים שנותן המרכז שלו למדענים חוזרים. גב' סמדר הירש, מנהלת תוכנית מרי קירי, ERC ותחומי מדעי הרוח והחברה ומדע בחברה של איסרד – המנהלת הישראלית לתוכנית הורייזן 2020 של האיחוד האירופי – סיפרה לנוכחים על הטבות התוכנית. גב' מוניקה לב-כהן, המנכ"לית החדשה של ביואברוד, דיווחה על פעילות ביואברוד והפצירה בנוכחים ובצופים: "החזירו כישורים ושמרו על קשר!". גב' רחל אביטן, מנהלת תוכנית המלגות של קרן עזריאלי, הציגה את המלגות החדשות לקליטת סגל מחדש באוניברסיטאות.
 
בדצמבר 2015 התקיים כינוס שהוקדש לקליטת חוקרים במו"פ במבחר מסגרות: באוניברסיטאות, במכללות אקדמיות, במכוני מחקר, במסגרות לאומיות וממשלתיות, בתעשייה ובסקטור הפרטי. הכינוס נפתח על ידי נשיאת האקדמיה פרופ' נילי כהן ולאחר מכן הציגה פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר ות"ת החדשה, את תוכניותיה לחומש הקרוב. המרצה האורח היה פרופ' אמנון שעשוע, חוקר וממציא MOBILEYE. לאחר מכן התקיים רב-שיח בהנחיית מנכ"ל האקדמיה ד"ר מאיר צדוק ובהשתתפותם של נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים פרופ' מנחם בן-ששון, נשיא עזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה פרופ' אבי דומב, מנכ"ל אל-אופ, סגן נשיא אלביט לשעבר וחבר המועצה הלאומית למחקר ופיתוח מר חיים רוסו, מנכ"לית BioLineRx – חברה לפיתוח תרופות ד"ר כנרת סביצקי וסמנכ"לית האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה ולשעבר מנהלת "ממשק" (תוכנית יישום מדע בממשל) ד"ר נטע ליפמן. השנה ביריד התעסוקה בפעם הראשונה השתתפו עשר חברות היי-טק וביו-טק בולטות.
 
הכינוס השנתי השביעי של מרכז הקשר התקיים באקדמיה ב-22 בדצמבר 2016. כמו בשנים הקודמות גם אז הושם דגש על קליטת חוקרים במו"פ במבחר מסגרות: באוניברסיטאות, במכללות אקדמיות, במכוני מחקר, במסגרות לאומיות וממשלתיות, בתעשייה ובסקטור הפרטי.
 
פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה, פתחה את הכינוס. היא הציגה את הישגי מרכז הקשר וסיפרה על השקת לוח אינטרנטי פעיל המאפשר למחפשי המשרות ולמפרסמי המשרות לנהל את הפעילות ביעילות. מר זהר זיסאפל, מייסד רד תקשורת מחשבים, הרצה על ניהול מחקר מדעי בסביבה תעשייתית. חבר האקדמיה פרופ' מוטי שגב, שחזר לטכניון ממשרת פרופסור באוניברסיטת פרינסטון, תיאר את חוויותיו כמדען בישראל. פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר ות"ת, הנחתה פאנל שעסק בקליטה מחדש של חוקרים, בהשתתפות הרקטורים וסגני הנשיאים למו"פ של כל האוניברסיטאות. פרופ' שלמה גרוסמן, יו"ר ועד ראשי המכללות (ור"ם), דיבר על הוראה ומחקר במכללות האקדמיות בישראל. במושב על קליטה בתעשייה מסרה ד"ר נורית אייל, מנהלת התוכנית הלאומית להשבת אקדמאים, את פרטי הסיוע המוענק לנקלטים בתעשייה ונתנה עצות לחזרה לארץ. כמו כן היא הנחתה פאנל של בעלי תואר שלישי שעובדים בתעשייה. ד"ר ענת גייפמן-ברודר העבירה סדנה על כלים אפקטיביים לחיפוש עבודה.
 
ביריד התעסוקה שנכלל בכינוס השתתפו 33 מוסדות להשכלה גבוהה ו-18 חברות היי-טק וביו-טק, שנציגיהם ראיינו מועמדים למשרות פנויות בסגל האקדמי ובתעשייה.