האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים The Israel Academy of Sciences and Humanities - תערוכה - נתיב המאובנים: העדות לאבולוציית האדם
רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

תערוכה - נתיב המאובנים: העדות לאבולוציית האדם

 
עם פרסומה של תורת האבולוציה של צ'ארלס דרווין נשאלה מייד השאלה המתבקשת: האומנם ייתכן שגם "נזר הבריאה" לא נברא כמות שהוא? הייתכן שגם האדם אינו אלא תוצר השתלשלות רבת דורות מאבות פשוטים יותר, כפי שהתאוריה גורסת בנוגע לעולם החי כולו?
 
בשל ההכרה בייחודו של האדם על שפע יכולותיו בצירוף השפעתן של מסורות דתיות עתיקות יומין ומוטמעות היטב, התשובה החיובית לשאלה זו נראתה בלתי מתקבלת על הדעת. אפילו שותפו של דרווין לתאוריה, אלפרד ראסל ואלס, הסכים לייחס את תהליך האבולוציה לכל עולם החי להוציא את האדם! דרווין עצמו נמנע מלדון בסוגיה הרגישה של מוצא האדם, ובעצם הימנעותו דווקא עורר סקרנות ודרישה למענה מוסמך לשאלה.
  
הסקרנות הסובייקטיבית הטבעית באשר להיסטוריה הביולוגית שלנו עצמנו הביאה לשפע של ניסיונות קדחתניים מצד אנשי המדע, שלדידם תורת האבולוציה חייבת לחול גם על האדם, למצוא את ההוכחה לכך.

החוקרים הראשונים הסתפקו במועט: משאת נפשם הייתה למצוא חוליה מגשרת מתאימה אחת בין הקוף הקדום לאדם בן ימינו. הם כינו את הישות התאורטית הזאת "החוליה החסרה". כאשר היא נמצאה בשלהי המאה התשע-עשרה (בדמות מאובן ממש), די היה בה מבחינתם לשמש הוכחה לאבולוציה של האדם. מאז נתגלו עוד חוליות רבות, והן משובצות כל אחת במקומה החזוי לאורך התוואי המשוחזר של אבולוציית האדם. מספרן הרב והרצף הלא אקראי שלאורכו הן ממוקמות מספקים את ההוכחה לתקפותה של התאוריה.
 
התערוכה בבית האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בירושלים חושפת לעיני הציבור חלק מתגליותיהם של  אנשי השדה שמצאו את הממצאים הממשיים המוכיחים את התאוריה ומתעדים את אבולוציית האדם: המאובנים. מוצגים בה מודלים מדעיים, מדויקים להפליא, של המאובנים המקוריים שנמצאו במקומות שונים בעולם, בהם המאובנים העתיקים ביותר הידועים לנו, שנתגלו רק לאחרונה, ומאובנים שטרם הוצגו לפני הציבור הרחב. כל המוצגים מלווים בהסברים מפורטים על המין שהם מייצגים ועל חשיבותם לשחזור תהליך התפתחותו של האדם.
 
עוד מוצגות בתערוכה תמונות משחזוריו של האומן והמדען הנחשב של המגזין National Geographic ג'ון גרצ'י, ובכללן תמונות המתארות את תהליך השחזור של האנטומיה הרכה של מיני המאובנים.
 
***התערוכה הוצגה בבית האקדמיה בשנת 2019 ומוצגת כעת בטכניון***
 
על התערוכה בעיתונות: 
 
מעצבי התערוכה – דב גנשרוא וסטודיו עמרי בן ארצי לעיצוב והקמת תערוכות
 
סיור וירטואלי: