רשימת קיצורי מקלדת
שנה גודל כתב: + -

דוח חדש של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים קורא להטמעת חשיבה חישובית בחינוך העל-יסודי

04/05/2025
האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים פרסמה היום דוח מקיף בנושא חשיבה חישובית, הקורא לגיבוש מדיניות רחבת היקף להטמעת התחום במערכת החינוך כבר מגיל צעיר – כשהוא מובחן מלימודי התכנות הנהוגים כיום ומקושר בבירור למיומנויות הנדרשות לעידן הבינה המלאכותית.

הדוח הוא תוצר תהליך הלמידה של צוות מומחים בהובלת פרופ' מיכל ארמוני ממכון ויצמן למדע שהוקם במענה לפניית קרן טראמפ. בתהליך השתתפו מומחים מהאקדמיה, מהתעשייה וממערכות חינוך פורמליות ולא פורמליות. הדוח דן ביסודותיה של החשיבה החישובית, באופן שילובה בתוכניות לימודים בארץ ובעולם ובפדגוגיות להוראתה, וכן כולל דיון ראשוני בשאלה אילו לימודים נדרשים למפתחי מערכות הבינה המלאכותית של העתיד.

 עיקרי הממצאים וההמלצות:
  • חשיבה חישובית כמיומנות רוחבית במערכת החינוך: יש להטמיע את החשיבה החישובית, המוכרת גם בשם "חשיבה אלגוריתמית", במערכת החינוך ולבססה באמצעות יצירה של מקצוע נפרד ועצמאי, שמבוסס על עקרונות מתחום מדעי המחשב אך אינו מקושר באופן בלעדי לתחום דעת זה. המקצוע ישמש מעין "מקצוע רוחבי" וילווה תהליכי למידה ופיתוח מיומנויות חשיבה במגוון תחומים.
  • הבחנה בין תכנות לחשיבה חישובית: יש להגדיר את אופי הזיקה בין המקצוע הייעודי לבין מקצוע מדעי המחשב ובתוך כך גם את מידת השימוש בשפות תכנות להוראתו. רבים רואים כיום בשפות התכנות כלי מרכזי להוראת חשיבה חישובית. צוות המומחים סבור כי אף שיש יתרונות רבים לשילוב תכנות בלמידה, חשוב לזכור כי רעיונותיה ועקרונותיה של החשיבה החישובית הם רחבים יותר, וכי התמקדות בתכנות מצֵירה מהותית את מנעד העקרונות הנלמדים ופוגעת ביכולת ההעברה שלהם לתחומים אחרים.
  • הטמעה בגיל צעיר: יש להתחיל את הטמעת הרעיונות והעקרונות השונים הכלולים בחשיבה החישובית כבר בגיל צעיר, בעזרת הוראה ספירלית ומותאמת גיל. נדרשים לכך משאבים ניכרים בחינוך היסודי ובחטיבות הביניים.
  • הכשרת מורים: יש להשקיע משאבים בהכשרת מורים ממגוון תחומים שתספק להם את הידע הנדרש לשילוב חשיבה חישובית בטווח רחב של תחומי דעת. על תוכנית ההכשרה לכלול גם ליווי מורים ותמיכה בהם באופן שוטף, בעת ההכשרה ולמשך שנת הלימודים.
  • הכשרת מפתחי הבינה המלאכותית של העתיד: בשל הקשר ההדוק בין מדעי הנתונים לבין פיתוח בינה מלאכותית, צוות המומחים ממליץ לאמץ גישה מבוססת נתונים להוראת פיתוח בינה מלאכותית שכוללת חשיפה של התלמידים לעבודה עם נתונים כבר מגיל צעיר. חשיפה מוקדמת לנושאים אלה יכולה להשפיע רבות על הסקרנות ועל העניין של התלמידים בתחום הבינה המלאכותית ולפתוח בפניהם צוהר ללימודים אקדמיים בתחום. אך קודם לכול יש להגדיר בבהירות מה נכלל במונח "בינה מלאכותית" ומהן מטרות הלמידה בתחום.
  • פערים מגדריים: צוות המומחים התריע מפני פערים בין בנים לבנות במסלולי המצוינות הטכנולוגיים שקיימים כבר מגיל צעיר, והמליץ לבחון את הסיבות לפערים ולפעול לקידום איזון מגדרי בתחומים אלה.